Nieuwburen 24
8531 EH Lemmer
Graaf Florislaan 51c
8312 AW Creil

Voetproblemen

Voetbehandeling medisch noodzakelijk tijdens de

corona crisis.

Overkoepelend geldt dat ik als medisch pedicure  tot en met 28 april 2020 zo min mogelijk contact met cliënten dien te hebben om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Medisch pedicures verrichten alléén voetzorg die strikt medisch noodzakelijk is en stellen in het geval van niet-gecontracteerde voetzorg zélf de indicatie. Echter heb ik hierin besloten dat ik indien het medisch noodzakelijk is, en dus uw voeten een risico voor uw gezondheid vormen, u toch een verwijzing nodig heeft van de huisarts. Dit om te voorkomen dat ik niet de juiste beslissing neem en dat ik en mijn praktijk hiervoor beboet kunnen worden.

Voor mensen die gecontracteerd zijn bij een podotherapeut en dus zorgprofiel 3 of 4 hebben geldt dat er een verwijzing van de podotherapeut noodzakelijk is.

Ik behandel alleen als:
•    er onomkeerbare complicaties optreden als er nú geen voetzorg plaatsvindt.
•    achterliggende aandoeningen en bijbehorende gezondheidsaspecten van de cliënt van invloed zijn op het ontstaan van complicaties op korte termijn.
•    er bijvoorbeeld sprake is van ingroeiende nagels die zonder behandeling op korte termijn een ontsteking veroorzaken.
•    N.B. Indien er sprake is van een contra-indicatie is schriftelijke doorverwijzing van huisarts wél altijd noodzakelijk.

Kloven

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is.

Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is door een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratie, meestal in combinatie met overmatig eelt vorming. De elasticiteit van de huid is afgenomen. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening. Aan de tenen ontstaan kloven door een verweekte huid welke veroorzaakt wordt door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water.

Hebt u last van kloven dan kan de pedicure deze deskundig behandelen. U krijgt advies om de huid intensief te verzorgen. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.

Voetwratten

Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Voetwratten worden veroorzaakt door een virusaandoening. Voetwratten zijn zeer besmettelijk.

Daar er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering, zal een pedicure niet eerder behandelen dan met toestemming van de huisarts.

 

Schimmelnagel

Bij schimmelnagels/ kalknagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/ bruinachtige strepen of vlekjes. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.
De sporen van schimmels bevinden zich vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s.  Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf.  Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, zal deze infectie zich langzaam uitbreiden.  De huisarts, dermatoloog of pedicure kan geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden.
Hiernaast moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel.

Ingroeiende nagels

Ingroeiende teennagels zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Ingroeiende teennagels ontstaan vaak door slecht passende schoenen en het verkeerd – te kort – knippen van nagels. Nagels hebben een beschermende werking voor de teentoppen. Zij dienen altijd een klein wit randje te behouden.
Ingroeiende nagels kunnen een ontsteking veroorzaken.  De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen.  Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.  Hebt u last van ingroeiende nagels dan kan de pedicure deze deskundig behandelen.

Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure bij de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.

Likdoorn

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eelt vorming op een klein gebied van de huid. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm.

Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt. Hebt u last van likdoorns dan kan de pedicure deze deskundig behandelen.

EELT

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk.

Een natuurlijke beschermlaag. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Meestal is de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk.

Hebt u last van overmatig eelt dan kan dit door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte en eventuele likdoorns zullen worden verwijderd.

.